Θέλημα Θεού;

Θέλημα Θεού;

(ή μήπως άρνηση του ανθρώπου να τηρήσει το θέλημα του Θεού;)

Εάν υπάρχει κάτι που ξεπερνάει τα όρια της λογικής, αυτό είναι η απάντηση που δίνουν όσοι προσπαθούν να αιτιολογήσουν αυτά που δεν αιτιολογούνται σε ότι αφορά την “Θεική” επέμβαση στη ζωή των ανθρώπων και αυτή δεν είναι άλλη από τη γνωστή φράση “είναι θέλημα Θεού”.

Όταν κάποιος εισπράττει κάτι θετικό στη ζωή του, ο Θεός τον αγαπάει. Όταν κάποιοι άλλοι εισπράττουν κάτι αρνητικό στη ζωή τους, εμφανίζονται αυτοί που λένε “είναι θέλημα Θεού”. Εάν όμως τους ρωτήσεις πως είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η δυστυχία του άλλου οφείλεται στο θέλημα του Θεού, η απάντηση είναι εύκολη: “άγνωστες οι βουλές του Θεού”, “ο Θεός λειτουργεί με έναν μυστήριο τρόπο” κλπ.

Η σύγκρουση της λογικής: αυτοί που λένε με τόση βεβαιότητα πως οτιδήποτε κακό συμβαίνει, οφείλεται στο θέλημα του Θεού, αντιφάσκουν με την θέση τους περί του αγνώστου των βουλών του Θεού. Η σκέψη που ακολουθεί είναι απλοϊκή: εάν κάποιος γνωρίζει το θέλημα του Θεού, πως μπορεί να μιλάει για το άγνωστο των βουλών του; Και πως είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο είναι το θέλημα του;

Η απάντηση σε όλη αυτή την υποκρισία, είναι απλή…αλλά δεν συμφέρει. Ο Θεός έχει εκφράσει το θέλημα του με το Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν” (Ματθ. 22,39). Με αυτή του την προτροπή, τα λέει όλα και αποδεικνύει ότι και οι βουλές του δεν μας είναι καθόλου άγνωστες. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πίσω από τις “θέσεις” του Θεού και του “σκεπτικού” του. Μας το λέει ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλει από εμάς, είναι να προσφέρουμε στον πλησίον μας, όλα όσα προσφέρουμε και στον εαυτό μας ως απόδειξη ότι αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας τόσο όσο αγαπάμε και τον εαυτό μας. Κάθε άλλη προσπάθεια “ερμηνείας” του θελήματος Του, είναι άκυρη, άτοπη, ανήθικη και βλάσφημη προς το πρόσωπο Του.

Τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο σε υπανάπτυκτες περιοχές, δεν πεθαίνουν επειδή ο Θεός είναι ένας αδίστακτος και αιμοσταγής Θεός. Πεθαίνουν γιατί δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτά. Aκόμα χειρότερα διότι έχουν δει τους εαυτούς τους ως εκλεκτά τέκνα του Θεού με δικαίωμα να απολαμβάνουν – μόνο – για τον εαυτό τους, όλα εκείνα τα αγαθά που θα μπορούσαν να σώσουν από την πείνα δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Ο Θεός δεν επιτρέπει πολέμους, ούτε πείνα, ούτε νεκρά παιδιά, ούτε οικογένειες χωρίς δουλειά… Όλα αυτά και άλλα τόσα δεινά, είναι έργα ανθρώπων που αγάπησαν και αγαπούν μόνο τον εαυτό τους. Έργα ανθρώπων που “χειρίζονται” τις λέξεις Θεός, θέλημα Θεού κ.α., κατά το δοκούν και το κάνουν για έναν λόγο: για να αιτιολογήσουν την άρνηση τους να πράξουν κατά γράμμα αυτό που ο ίδιος ο Θεός εξέφρασε ως θέλημα του.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν συνάνθρωπο σας που θα αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα, απλώστε του το ίδιο χέρι που θα θέλατε να απλώσουν και σε εσάς και μη τον προσπεράσετε λέγοντας ότι υποφέρει γιατί αυτό είναι το “θέλημα του Θεού”, ούτε και να προσπαθήσετε να τον πείσετε ότι “ο Θεός επιτρέπει την δυστυχία του για κάποιον μυστηριώδη και ανεξήγητο λόγο”. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο ούτε και κάποιο “μυστικό και ανεξήγητο” σχέδιο του Θεού. Το μόνο που υπάρχει, είναι η δική μας άρνηση να κάνουμε πράξη το “Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν” όταν βλέπουμε γύρω μας την δυστυχία και την προσπερνάμε σφυρίζοντας ανέμελα.

Π. Παπαδόπουλος

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s