Πατρίδα δεν είναι το χώμα που γεννήθηκες

patrida

Τι είναι πατρίδα; Είναι κάτι το ξεχωριστό να είσαι Έλληνας;

Μήπως τελικά όλο αυτό το Ελληνηλίκι είναι απλά ένα τίποτα; Ένα ακόμα παραμύθι; Ένας μύθος όπως σαν τόσους άλλους, όπως η Τροία και η παγκόσμια ανωτερότητα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς; Μήπως μια ακόμη δικαιολογία για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα;

Πατρίδα δεν είναι το σπίτι που γεννήθηκες, ούτε η σημαία, ούτε και οι λυρικές προσεγγίσεις των ποιητών. Άλλωστε τον τόπο που γεννήθηκες δεν τον επέλεξες εσύ. Άλλοι τον επέλεξαν κι εσύ απλά τον αποδέχτηκες γιατί – ειδικά μέχρι μια ηλικία – δεν είχες και άλλη επιλογή.

Η απόδειξη ότι η έννοια που έχουμε δώσει – ειδικά εμείς οι Έλληνες – στην έννοια “πατρίδα”, είναι παντελώς εσφαλμένη, βρίσκεται στην ερώτηση που αν την κάνεις στον οποιοδήποτε, θα σε κοιτάξει ανήμπορος να απαντήσει: “εάν είχες γεννηθεί στο Ισραήλ, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στο Μεξικό, στην Ουγκάντα…θα μίλαγες με τόσο πάθος για την ανωτερότητα της Ελλάδας ή για την ανωτερότητα της χώρας που θα είχες γεννηθεί”;

Έχοντας την εμπειρία της πολύχρονης διαμονής στο εξωτερικό και έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα παρασυρμένος από όλους τους λάθος λόγους (πατρίδα – με την ελληνική έννοια, οικογένεια, να κάνεις κάτι στον τόπο σου κλπ κλπ), σήμερα που αυτή η – ελληνική – πατρίδα με ισοπέδωσε ως άνθρωπο, μπορώ να κάνω την σύγκριση και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πατρίδα δεν είναι ο τόπος που γεννήθηκες.

Πατρίδα είναι είναι ο τόπος που σε σέβονται σαν άνθρωπο και δεν τους νοιάζει αν είσαι Έλληνας, Ιταλός, Αμερικάνος. Πατρίδα είναι ο τόπος που τον σέβεσαι και εσύ και θέλεις να τον δεις να προκόβει γιατί πρώτα αυτός θέλει να προκόψεις εσύ… Όλα τα υπόλοιπα είναι αερολογίες για να μπορούν να επιζούν όσοι ζουν στο χθες, όσοι μένουν άπραγοι στο σήμερα και όσοι φοβούνται να αντιμετωπίσουν το αύριο.

Για όλους αυτούς, η έννοια της πατρίδας είναι μια φτηνή δικαιολογία και τίποτα άλλο. Δεν μπορείς να μιλάς για πατρίδα σε έναν τόπο που αντάλλαξες τον σεβασμό με την ευκολία και τις ευκαιριακές καταστάσεις και να την θυμάσαι στα “σκούρα” και μάλιστα να χρησιμοποιείς την ιστορία που έγραψαν άλλοι, σαν δεκανίκι για δικαιολογήσεις αυτά που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις.

Όσο για την ιστορία, τις επιστήμες, την φιλοσοφία και όλα αυτά τα όμορφα, που εμείς σαν Έλληνες τα κουνάμε σαν απειλή στους “ξένους”, εάν θέλαμε να λέμε ότι μας ανήκουν, έπρεπε να έχουμε απαγορεύσει σε όλους τους λαούς να τα χρησιμοποιούν και το βασικότερο, να τα είχαμε κάνει κτήμα μας.

Δεν μπορούμε όμως να τους το απαγορεύσουμε, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα. Οι αρχαίοι Έλληνες – αυτοί που εμείς τολμάμε και τους καπηλευόμαστε κατονομάζοντας τους ως προγόνους μας – δεν δημιούργησαν και δεν ανέπτυξαν επιστήμες για μια κλειστή ελίτ εθνών. Ότι έκαναν, το έκαναν για ολόκληρη την ανθρωπότητα, άρα κακώς μιλάμε με όρους “κτήσης” για πράγματα που ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Δεν χρειάζεται να γράφει το διαβατήριο σου Έλληνας για να είσαι Έλληνας, γιατί όταν ζεις σε μια χώρα όπου υπάρχουν ζωντανές οι γνήσιες αρχές της Ελληνικής σκέψης, οι αρχές της δημοκρατίας, η αξιοκρατία, οι ίσες ευκαιρίες, η ισονομία, η δίκαιη κατανομή των βαρών, εκεί υπάρχει και ζωντανό το αληθινό ελληνικό πνεύμα. Αυτό που πάνω του βασίστηκε η έννοια της αληθινής δημοκρατίας.

Άρα άσχετα από το τι γράφει το διαβατήριο σου, εάν στη χώρα που ζεις, σέβεσαι τον κόπο του άλλου, ο άλλος τον δικό σου και το κράτος σε σέβεται σαν άνθρωπο, στηρίζει το δικαίωμα σου στην δημιουργία και στην εξέλιξη σου, αλλά το σέβεσαι και εσύ…τότε όποια κι αν είναι αυτή η χώρα, είναι Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα στην οποία αναπτύχθηκαν όλα αυτά που εμείς τα φτύσαμε κατάμουτρα και οι “ξένοι” τα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού…

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s