Η ανθρωπιά δεν έχει θρησκεία

philathropiaΣε χθεσινή trash εκπομπή, παπάς (από τους micro-starlet της trash τηλεόρασης) δήλωσε πως ένας άθεος ή αλλόθρησκος (βλέπε μη ορθόδοξος), όσο καλός κι αν είναι σε αυτή τη ζωή, δεν θα κερδίσει τον παράδεισο γιατί ο Θεός θέλει κοντά του μόνο όσους τον αγαπάνε!

Προ ημερών είχα ανεβάσει στο Google+ την παρακάτω φωτογραφία:

14 - 1

Αυτό το είχα ανεβάσει με αφορμή το περιστατικό στο οποίο ήμουν μάρτυς προ καιρού και περιγράφω παρακάτω:

Μπαίνει κάποιος σε ένα κατάστημα. Ηλικία κοντά στα εξήντα. Η εμφάνιση του “ξενίζει” τα κλασσικά “ελληνικά” στερεότυπα. Φοράει ένα αμάνικο φθαρμένο τζιν τζάκετ, ένα φθαρμένο τζιν παντελόνι, τα γυμνά του μπράτσα είναι κοσμημένα με τατουάζ, στα αυτιά του έχει σκουλαρίκια και τα ολόγκριζα μαλλιά του καταλήγουν σε κοτσίδα.

Δύο πελάτες και ο καταστηματάρχης, τον κοιτάζουν με φανερή απέχθεια. Ζητάει να αγοράσει κάτι. Ο καταστηματάρχης το φέρνει και – κυριολεκτικά – του το πετάει πάνω στον πάγκο. Ο κύριος πληρώνει, λέει ευγενικά “ευχαριστώ πολύ, καλή σας μέρα” και φεύγει.

Πίσω, οι πελάτες και ο καταστηματάρχης αρχίζουν να τον κοσμούν με διάφορα επίθετα. Ξεκίνησαν από αυτά του πολιτικού και θρησκευτικού προσανατολισμού (κουμμούνι, άθεος), συνέχισαν με επίθετα που είχαν να κάνουν με τον χαρακτήρα του (αλήτης, τραμπούκος κλπ, κλπ) για να καταλήξουν περιγραφές περιστατικών (να σου πω εγώ τι έχει κάνει αυτός ο έτσι, ο μπήξε, ο δείξε…, κλπ).

Την ίδια μέρα στο super-market. Ο ίδιος κύριος ψωνίζει. Εντοπίζει μια ηλικιωμένη κυρία που φαίνεται ταλαιπωρημένη. Μαζί της και ένα παιδί γύρω στα οκτώ με δέκα. Η στέρηση ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Η κυρία περπατάει ανάμεσα στους διαδρόμους, έχοντας αγοράσει μόνο ένα πακέτο φτηνά μακαρόνια.

Κάθε τι που έπιανε στα χέρια της και το έβαζε πίσω στη θέση του, προφανώς γιατί δεν είχε χρήματα να το αγοράσει, ο κύριος το έπαιρνε ξανά από το ράφι και το έβαζε μέσα στο δικό του καρότσι. Μετά την προσπέρασε και χάθηκε μέσα στους διαδρόμους.

Σε χρόνο ρεκόρ, εμφανίστηκε στο ταμείο με το καρότσι γεμάτο. Πέρασε τα πράγματα από την ταμία, πλήρωσε και έσκυψε προς το μέρος της, κάτι της είπε, κάτι της έδωσε και έφυγε αφήνοντας το καρότσι εκεί. Στο διπλανό ταμείο, στην ουρά, στεκόταν η κυρία. Με το που βγάζει τα τρία τέσσερα πράγματα που είχε στο καλάθι της, την φωνάζει η διπλανή ταμίας και της λέει: “εδώ είναι τα πράγματα σας, ξεχαστήκατε”;

Ξαφνιασμένη η κυρία, κάτι πάει να πει, αλλά την πλησιάζει η ταμίας και της λέει “και αυτά που έχετε εδώ είναι πληρωμένα μαζί με αυτά που έχετε στο καρότσι σας”. Συμπληρώνει “αυτά είναι και τα ρέστα σας που τα ξεχάσατε”, της βάζει στο χέρι μερικά χαρτονομίσματα και την τραβάει ευγενικά προς το μέρος της να της εξηγήσει.

Λίγο μετά, η κυρία μαζί με το παιδάκι, στέκονται έξω από το super-market με τα χέρια της γεμάτα από τσάντες με ψώνια. Κοιτάζει απορημένη μέσα στον κόσμο, σαν να ψάχνει να βρει τον άνθρωπο που γέμισε την ζωή της με τόση χαρά.

Έτσι για την ιστορία: ο άνθρωπος αυτός είναι όντως κομμουνιστής – από τους παλιούς τους παραδοσιακούς, παλιός ροκάς, έπαιζε ντράμερ σε μια ροκ μπάντα, είναι φυσικομαθηματικός και δηλωμένος άθεος…

Κάπου στην Αττική, σε τοπικό Ιερό Ναό, κάθε φτωχός που πάει και ζητάει βοήθεια, ο παπάς τον εξευτελίζει στήνοντας τον στην μέση της εκκλησίας να τον δει όλο το ποίμνιο, ανακοινώνει το πρόβλημα από μικροφώνου και στη συνέχεια προτρέπει στους “πιστούς” να τον ελεήσουν κατά την έξοδο από τον ναό! Οι δε “πιστοί” μιλάνε ανελλιπώς – εκστασιασμένοι – για την μεγαλοψυχία του παπά και για το πόσο φιλάνθρωπος και άγιος άνθρωπος είναι!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Π.Π.

Advertisements

3 thoughts on “Η ανθρωπιά δεν έχει θρησκεία

  1. πολύ ενδιαφέρον άρθρο! θεωρώ ότι η ανθρωπιά, αλλά και γενικά οι πανανθρώπινες αξίες δεν έχουν ούτε θρησκευτική υπόσταση, ούτε πολιτική ιδεολογία! άλλωστε αυτή η συνειδητοποίηση δεν οδήγησε και στην δημιουργία του ΟΗΕ?

    • Κατερίνα όντως οι πανανθρώπινες αξίες ξεπερνούν ιδεολογίες και πιστεύω, όμως στις ημέρες μας – δυστυχώς – τα πράγματα είναι αντεστραμμένα κι όσο θα βυθιζόμαστε στο χάος, τόσο πιο πολύ αυτή η κακή αντιστροφή θα γίνεται όλο και πιο ορατή. Όσο για τον ΟΗΕ είναι άλλο κεφάλαιο καθώς γι’ αλλού ξεκίνησε και κατέληξε να επικυρώνει πολέμους.

  2. φίλε έθεσες μεγάλο θέμα. το πως κρίνουμε τους ανθρώπους είναι γνωστή η βλακεία. πάντα κοιτάμε το κουστούμι. η εκκλησία παίζει μιντιακό παιχνίδι. κοιτάξτε τι προσφέρουμε, είμαστε κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας πεινασμένος, αλλά τα δικά τους σεντούκια δεν τα ανοίγουν. μοιράζουν τρόφιμα που δίνουμε εμείς από το υστέρημα μας και βαφτίζουν την φιλανθρωπία του απλού πολίτη που δίνει ανώνυμα τρόφιμα σαν δικό τους έργο. βγαίνουν οι ιεράρχες και κλαίνε στις κάμερες και μετά σβήνουν τον πόνο τους με αστακούς. φιλάνθρωποι με το υστέρημα του λαού που τρέχει ξωπίσω τους.

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s