Ελληνάρας…ο ειδικός επί παντός επιστητού

expertΜε αφορμή το χθεσινό τραγικό ατύχημα στην Βέροια.

Ένα γρήγορο πέρασμα από κάποιες ιστοσελίδες που φιλοξενούν και σχόλια των αναγνωστών τους, ήταν αρκετό για να διαπιστώσω – για μια ακόμη φορά – το πόσο “ειδικός” και “παντογνώστης” είναι ο Ελληνάρας, επί παντός επιστητού.

Όλοι είχαν καταλήξει και σε ένα οριστικό πόρισμα για το τι έφταιξε και φυσικά όλοι είχαν και άπειρα επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους. Διαγνώσεις εκ του μακρόθεν και από την ζέστη της καρέκλας.

Κάθε φορά που γίνεται κάτι, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Όλοι γίνονται ειδικοί σε σημείο που φτάνεις να απορείς ποιος ο λόγος να έχουμε ειδικούς και να τους πληρώνουμε να κάνουν την δουλειά τους.

Σε αυτό βέβαια, συμβάλλουν πολλάκις και τα ΜΜΕ, που στην ανάγκη τους να “γράψουν νούμερα”, πολλές φορές δεν ενδιαφέρονται καν για το αν θα γίνουν “νούμερα”. Εδώ βέβαια υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Αυτή των “ειδικών” που φιλοξενούν στα στούντιο που πολλές φορές, δεν βρίσκονται εκεί για να μιλήσουν βάσει της εμπειρικής τους εκτίμησης, αλλά για να στηρίξουν την άποψη του οικοδεσπότη τους.

Καλά όμως με τα ΜΜΕ που τρέχουν πίσω από τα νούμερα για να φέρουν διαφημίσεις που θα φέρουν λεφτά για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εκεί – αν και είναι κάθετα αντίθετος με αυτή την τακτική – ας πούμε ότι το καταλαβαίνω.

Με τον κάθε Μήτσο και τον κάθε Μπάμπη που από το καφενείο μέχρι τα social media όχι μόνο εξάγει πορίσματα, αλλά δικάζει και καταδικάζει χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το οποιοδήποτε θέμα με το οποίο καταπιάνεται, δεν το καταλαβαίνω. Ούτε και θα το καταλάβω.

Γίνεται σεισμός, οι Ελληνάρες ξέρουν τι έφταιξε, τι έπρεπε να έχει γίνει, ποιος είναι πίσω από τον σεισμό… Πέφτει αεροπλάνο, βυθίζεται πλοίο κλπ, οι Ελληνάρες γίνονται αεροπόροι και καπετάνιοι, έχουν άποψη για την γωνία με την οποία η πλώρη συνάντησε το κύμα και είναι σε θέση να βγάλουν πόρισμα… Πεθαίνει κάποιος στο χειρουργείο, γίνεται θέμα στα ΜΜΕ, οι Ελληνάρες μετατρέπονται αυτομάτως σε ειδικούς της χειρουργικής…

Εννοείται βέβαια, πως πάντα, όλοι καταλήγουν σε ένα πράγμα. Στην ευθύνη της πολιτείας… Ακόμα και τσουνάμι να γίνει, στην Ελλάδα πάντα – στο τέλος – θα φταίει η πολιτεία.

Στα μόνα που δεν είναι ειδικός ο Ελληνάρας, είναι στα του οίκου του, αλλά για ότι αφορά τα του οίκου του, δεν χρειάζεται να φορέσει το κουστούμι του ειδικού, γιατί εδώ το πόρισμα έχει βγει από ιδρύσεως του κράτους και οι ευθύνες βαρύνουν μόνιμα την πολιτεία.

Το θέμα όμως, δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι ανόητες συμπεριφορές, αλλά το μήνυμα που περνάνε αυτές οι συμπεριφορές και που δεν είναι άλλο από αυτό της ανοησίας. Βαριά κουβέντα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δυστυχώς η ανοησία δεν έχει διακόπτη on – off. Ο ανόητος άνθρωπος δεν είναι ανόητος κατά περίπτωση. Η ανοησία είναι μια διαρκής κατάσταση που δυστυχώς επηρεάζει τα πάντα.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s