Η υποκρισία στα χρόνια της κρίσης και αυτοί που μιλάνε χωρίς να το δικαιούνται

Κάθε φορά που βλέπετε στην τηλεόραση κάποιον να “κλαίει” και να “οδύρεται” για την κατάντια του και να στέλνει κατάρες προς κάθε κατεύθυνση, έχετε αναλογιστεί πόσο κατατρεγμένος είναι στ’ αλήθεια και ποια μπορεί να είναι η δική του συμβολή στην δική σας κατάντια;

Δυστυχώς, αυτού του είδους οι κατατρεγμένοι, είναι πολλοί και η συμβολή τους σε αυτή την κρίση, είναι τεράστια. Το χειρότερο όλων, είναι ότι μιλάνε κιόλας, χωρίς να το δικαιούνται.

Όλοι αυτοί δεν είναι για λύπηση, γιατί είναι αυτοί, που στην εποχή των παχέων αγελάδων, άπλωναν το χέρι τους περισσότερο από εκεί που έφτανε και το έκαναν με την μόνιμη σιγουριά πως αν πάει κάτι στραβά, πάντα θα υπήρχε λύση. Άλλωστε ήξεραν, ότι αυτό το κράτος πάντα έβρισκε τρόπο να προστατέψει τους έχοντες αυθαίρετα δικαιώματα μεταβιβάζοντας – πάντα – τις ευθύνες σε όσους δεν είχαν ευθύνη.

Σε αυτή την κατάσταση, οι εύκολες δικαιολογίες δεν χωράνε. Τα γνωστά περί των τραπεζών που έπαιξαν ύποπτα παιχνίδια και τα περί σεναρίων για τα οργανωμένα σχέδια των ξένων να μας υποδουλώσουν, είναι οι πλέον φτηνές δικαιολογίες.

Όταν κάποιοι άπλωναν το χέρι τους εκεί που δεν έφτανε, δεν φταίγανε οι τράπεζες. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες, πουλάνε χρήμα, το πουλάνε με όρους και εν τέλει ήταν ξεκάθαρες. Όταν έδιναν φτηνά δάνεια, έδιναν δάνεια. Ποτέ δεν είπαν “δανεικά και αγύριστα”. Ποντάρανε στην λαχτάρα του μέσου του “πολλά βαρύ κι ασήκωτου” Ελληνάρα να περάσει από το ραχάτι στο ραχάτι πολυτελείας και πέτυχαν τον στόχο τους.

Όταν κάποιος με μισθό Χ που δικαιολογούσε μέχρι ένα σπίτι 60 τμ, άντε και ένα αυτοκίνητο των 1400 κ.εκ. και διακοπές μέχρι το χωριό, πίστεψε ότι η τράπεζα του έδωσε την δυνατότητα να φτιάξει σπίτι των 300 τμ, να κάνει το Φιατάκι τζιπ και να πίνει τα κοκτέιλ του στο Μπαλί, επειδή τον αγάπησε, η τράπεζα δεν φέρει καμία ευθύνη. Φταίει ο ίδιος και η μόνη εξήγηση που υπάρχει, είναι πως ήταν ή βλάκας ή κουτοπόνηρος.

Οι δήθεν όροι των τραπεζών που εξαπατούσαν τον πελάτη, ήταν πάντα γραμμένοι σε κάθε δανειακή σύμβαση, στα ψιλά γράμματα που όλοι προσπερνούσαν θεωρώντας τα τυπικά, ενώ εκεί βρισκόταν όλη η ουσία της σύμβασης. Αλλά αυτά για τον κλασσικό Ελληνάρα, ήταν μια ζωή άνευ σημασίας.

Αυτός λοιπόν ο κουτοπόνηρος Ελληνάρας, σήμερα μιλάει, φωνάζει και δηλώνει κατατρεγμένος. Όμως, όσοι δεν λειτούργησαν με τον ίδιο ανεγκέφαλο και κουτοπόνηρο τρόπο, γιατί θα πρέπει να τον λυπηθούν; Γιατί θα πρέπει να αποδεχτούν την εξίσωση τους με αυτόν και να πληρώσουν τα δικά του σπασμένα;

Όλοι όσοι δεν άπλωσαν τα χέρια τους μακρύτερα από εκεί που φτάνανε, έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση; Και ναι και όχι. Ναι, γιατί κάνανε τα στραβά μάτια. Ναι γιατί είχανε επιλέξει να λένε “εμένα τι με νοιάζει”. Με την άποψη ότι η σιωπή σε κάνει συνένοχο, έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης, αλλά αυτό το μερίδιο ευθύνης, δεν απαλλάσσει τους αληθινούς οφειλέτες από την δική τους ευθύνη.

Από την άλλη όμως, υπάρχει και μια ακόμη διάσταση. Σε ένα κράτος που έχει νομιμοποιήσει την κλεψιά, πόσες ήταν οι πιθανότητες κάποιου να φωνάξει για κάτι στραβό και να ακουστεί; Εάν λχ πριν μερικά χρόνια, σήκωνε κάποιος το τηλέφωνο και έλεγε στην εφορία “ξέρετε ο γείτονας μου με ένα μισθό 800€ ξεκίνησε και φτιάχνει σπίτι των 200.000€ και κυκλοφορεί με τζιπ των 100.000 ευρώ, μήπως να τον ελέγξετε;”, τι θα συνέβαινε;

Θα συνέβαινε το απλό… Η εφορία θα ξεσκόνιζε τον καταγγέλλοντα και θα τον τιμωρούσε γιατί θα είχε τολμήσει να χαλάσει την πιάτσα και να διαταράξει την αλυσίδα του μασήματος… Από την εφορία, μέχρι την πολεοδομία, μέχρι την τράπεζα και το ΙΚΑ και πάει λέγοντας.

Όλοι όσοι δεν τροφοδότησαν το σύστημα του show-off και της μετάβασης από τα πανηγύρια στο πρώτο τραπέζι πίστα παρέα με 12άρι ουίσκι, πρέπει να αρνηθούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα σε όλους αυτούς τους δήθεν κατατρεγμένους να μιλάνε, διότι εάν ποτέ γυρίσουν τα πράγματα, αυτοί οι ίδιοι θα κάνουν τα ίδια ακριβώς και πάλι θα τα κάνουν σε βάρος όλων αυτών που μια ζωή καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά σαν κοινωνία, πρέπει να εξοστρακίσουμε την υποκρισία

και τους υποκριτές. Πρέπει να παραμερίσουμε την αδράνεια, να απαιτήσουμε να μάθουμε πόσοι από αυτούς που φωνάζουν σήμερα είχαν ξεσηκώσει τις τράπεζες και ζούσαν με τα διπλάσια και δεκαπλάσια από αυτά που δικαιούταν και να καθαρίσουμε το τοπίο με ψυχρή λογική. Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε τα σπασμένα των κουτοπόνηρων Ελληναράδων και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε ποτέ ξανά να σηκώσουν κεφάλι.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη κοινής λογικής. Αυτής της κοινής λογικής που λέει πως αν πηδήξει κάποιος στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, θα σπάσει τα κόκαλα του.

Ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη κοινής λογικής, ο βλάκας μετά την πτώση επιρρίπτει ευθύνες σε αυτούς που δεν τον κράτησαν να μη πέσει, ευθύνες στο κενό που ήταν μπροστά του, ευθύνες στο έδαφος που δεν έβγαλε μπαμπάκι να πέσει στα μαλακά. Ευθύνη για την δική του βλακεία…ποτέ και καμία.

Όταν τα κανάλια “καταγράφουν” εικόνες κατατρεγμένων, μένουν στο τώρα. Δεν ρωτάνε ποτέ “πόσες κάρτες είχατε; πόσα δάνεια πήρατε; ποιος ήταν ο μισθός σας και μέχρι που σας επιτρεπόταν να απλωθείτε;”.

Δεν ρωτάνε τέτοιες ερωτήσεις, γιατί θα ψάχνουν έναν αληθινά κατατρεγμένο και δεν θα τον βρίσκουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί όσοι δεν συνέβαλαν στην σαπίλα, δεν έχουν χρόνο να μιλήσουν καθώς τρέχουν για να επιβιώσουν και μαζί με την επιβίωση τους, να πληρώσουν και τα σπασμένα του γείτονα τους του Ελληναρά.

Για να μπορέσει αυτός ο τόπος να δει – κάποια στιγμή – μια άσπρη μέρα και για να μπορέσει να ξεφύγει από το σύνδρομο της σαπίλας, δεν αρκούν μόνο πολιτικές και οικονομοτεχνικά προγράμματα.

Θα πρέπει αυτός ο λαός, να αποφασίσει να πει όχι στην υποκρισία, να πάψει να λυπάται αυτούς που δεν αξίζουν την λύπηση και επιτέλους να πει το μεγάλο όχι σε κάθε έναν που θεωρεί ότι μπορεί – δικαιωματικά – να τα κάνει λίμπα και να απαιτεί να πληρώσουν τα σπασμένα του, όλοι οι άλλοι.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s