Αφήστε τα χόκους – πόκους και κατεβείτε στο πεζοδρόμιο

Συζήτηση με γνωστό μου, μικρομεσαίο επιχειρηματία και μου λέει αγανακτισμένος:

Η κυβέρνηση με τιμωρεί γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έκοψα ούτε ένα μαύρο τιμολόγιο, αρνήθηκα να εμπλακώ με άκρες, επειδή δεν μου σφραγίστηκε καμία επιταγή, επειδή δεν πήρα ποτέ ένα επιχειρηματικό δάνειο, επειδή πλήρωνα τους συνεργάτες μου πάντα στην ώρα. Σήμερα με θεωρεί απατεώνα, με κάνει ίσο με τους απατεώνες και με εξαφανίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα και θα με εξαφανίσει – εάν δεν έχει προλάβει να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Λέει ότι θα επαναφέρει τους κατώτερους μισθούς εκεί που ήταν και θα μου πετάξει το μπαλάκι. Θα με υποχρεώσει να το κάνω βάσει νόμου, αλλά δεν θα με ρωτήσει που και πως θα βρω να πληρώσω τα λεφτά που θα υποσχεθεί. Ξέρεις γιατί; Γιατί απλά θεωρεί ότι είμαι εξ’ ορισμού απατεώνας που έχω παραχώσει λεφτουδάκια και δεν το λέω. Μόλις δηλώσω αδυναμία, θα με οδηγήσει στο κλείσιμο χωρίς πολλές – πολλές διαδικασίες.

Θέλει η κυβέρνηση να επιζήσω για να δικαιολογήσω το success story που τόσο πολύ θέλει να παρουσιάσει; Θέλει η αντιπολίτευση να με πείσει ότι θα βάλει τέλος στην κατρακύλα; Ας κατέβουν στο πεζοδρόμιο και ας αφήσουν τα χόκους – πόκους κατά μέρος. Ας βγουν να δουλέψουν για μια μέρα σαν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μετά να έρθουν να μου πουν αν εγώ και τόσοι άλλοι είμαστε απατεώνες… Ας βγουν για μια εβδομάδα να δουλέψουν σαν εργαζόμενοι και μετά να έρθουν να μας μιλήσουν για σχέδια και για ιδέες που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη”.

Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή την αλήθεια την γνωρίζουν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, απλά την παρακάμπτουν γιατί δεν εξυπηρετεί τους κομματικούς τους σκοπούς.

Όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, στηρίχτηκαν στο δόγμα της εικονικής επιτυχίας και επέτρεψαν την άνθιση μιας σαθρής μικρομεσαίας επιχειρηματικής κάστας που ζούσε υπογείως με άκρες σε κάθε πόστο, πνίγοντας αργά και σταθερά κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα που αρνήθηκε να παίξει με βρώμικους όρους.

Μέχρι πριν δύο χρόνια, στην Ελλάδα ήσουν κύριος εάν χρώσταγες και σε κάθε σου βήμα τραγουδούσες το άσμα “οι ωραίοι έχουν χρέη”. Λίγο πριν κλείσουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες, αυτούς τους “ωραίους” τους είχαν στα όπα – όπα και το πουλ-μουρ τους ήταν η εγγύηση της επιτυχίας τους.

Όμως, για το κράτος της προχειρότητας και της τακτικής “πονάει πόδι, κόβει πόδι”, αυτά είναι ψιλά γράμματα και περνάει από χειρουργείο προς ακρωτηριασμό, ακόμα και αυτούς στους οποίους έπρεπε να στηριχτεί. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε φορά που το κάνει, αντί να αναθέσει την δουλειά σε αληθινούς χειρουργούς, βρίσκει όποιον είναι διαθέσιμο, το δίνει ένα πριόνι και του λέει “κόψε”.

Δυστυχώς οι κκ της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με χόκους – πόκους δεν γίνεται πολιτική. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αδυνατούν να παραδεχτούν ότι είναι παντελώς ανίδεοι για το πως γίνονται αυτά τα χόκους – πόκους στα οποία έχουν καταφύγει.

Τουλάχιστον ας φανούν μια φορά ειλικρινείς και ας μας πουν “κύριοι ή που θα σας κλείσουμε ή που θα πρέπει να φύγετε από την Ελλάδα γιατί τα μαγικά μας δεν πιάνουν”. Αλλά για να το κάνουν αυτό, απαιτείται να έχουν έστω και κάποιο ψήγμα ευαισθησίας. Επιπλέον, εάν είχαν έστω και ένα τέτοιο ψήγμα, δεν θα ήσαν σήμερα ούτε κυβέρνηση, ούτε αντιπολίτευση. Θα τα είχαν μαζέψει τα μπογαλάκια τους εδώ και καιρό.

Π.Π.

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s