Η Αμφίπολη και η προγονολατρεία, δεν θα σώσουν την Ελλάδα

Ένα έθνος κρεμασμένο πάνω από έναν τάφο λες και τα ταφικά ευρήματα στα οποία ελπίζουν, θα γίνουν το μαγικό κλειδί για να σωθεί η Ελλάδα. Η προγονολατρεία σε έξαρση για μια ακόμη φορά. Ανάγκη να φωνάξουμε για μια ακόμη φορά στους ξένους “κοιτάτε ρε ποιοι είμαστε”, ξεχνώντας το βασικότερο όλων, πως αυτά που αποκαλύπτουν τα αρχαία ευρήματα, δεν δείχνουν ποιοι είμαστε, αλλά αυτά που δεν είμαστε. Τα ευρήματα δείχνουν ποιοι ήσαν αυτοί που τα έφτιαξαν.

Είναι δε τόση η πρεμούρα να “σκάσει” η είδηση ενός ευρήματος τεράστιας σημασίας, που δεν το βρίσκω διόλου απίθανο να υπήρξε κάποιος ανεγκέφαλος που να μην είχε την ιδέα ακόμα και να “κατασκευάσουν” στοιχεία για να επικοινωνήσει καλύτερα το εύρημα.

Στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά όταν πρόκειται για τόνωση του εθνικού αισθήματος, που στην ουσία δεν είναι τόνωση αισθήματος, αλλά μια προσπάθεια να στρέψουμε τα βλέμματα όλων αλλού, προκειμένου να κρύψουμε τα κακά μας τα χάλια.

Η Αμφίπολη – ότι και να κρύβει – δεν θα μας σώσει. Θα είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα. Τα πυροτεχνήματα δεν μένουν για πάντα αναμμένα. Μόλις τελειώσει η καύση, σβήνουν και τα αποκαΐδια τους μυρίζουν άσχημα.

Η Αμφίπολη θα ακολουθήσει την μοίρα όλων των αρχαίων μνημείων στην Ελλάδα που είναι η εγκατάλειψη και η απαξίωση. Χιλιάδες τουρίστες θα έρχονται να δουν τα αρχαία ευρήματα και θα είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν διαδρομές που η μπόχα, η δυσωδία, η άναρχη οικοδόμηση και το συνολικό περιβάλλον, αντί να αναδεικνύουν το εύρημα, θα το υποβαθμίζουν.

Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την προγονολατρεία που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην συντήρηση της εικόνας ενός λαού που δεν σέβεται την ιστορία του και καπηλεύεται έργα και ημέρες άλλων για να αποδείξει ότι είναι ένας λαός ισάξιος.

Είχα γράψει το 2012 σε κάποιο άρθρο “Θέλει θράσος να πεις ότι είσαι απόγονος αυτών των ιστορικών μορφών, την ίδια στιγμή που έχεις καπηλευτεί την δική τους ιστορία, για να καλύψεις τα νώτα σου απέναντι σε αυτούς που σε αποκαλούν τον χειρότερο λαό στην Ευρώπη, αν όχι σε όλο τον κόσμο”.

Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή η αλήθεια μπορεί στα μάτια κάποιων να φαντάζει ως ένα ανθελληνικό παραλήρημα, αλλά είναι μια αλήθεια ανίκητη γιατί αν μας ζητήσουν να επιδείξουμε τα δικά μας έργα και να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές των φυλών που έζησαν σε αυτόν τον τόπο και που τα έργα τους εξακολουθούν να είναι θαυμαστά, εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτα.

Με το να φωνάζεις είμαι Έλληνας και να χοροπηδάς πάνω από αρχαία ευρήματα νομίζοντας πως έτσι βγάζεις το άχτι σου απέναντι σε αυτούς που σε αποκαλούν ανίκανο και κομπιναδόρο λαό, δεν κερδίζεις απολύτως τίποτα. Αντιθέτως γίνεσαι αστείος γιατί καπηλεύεσαι τα έργα και τις ημέρες ενός λαού, που στην εποχή του έφτασε στο απόγειο της δόξας και κατάφερε να είναι θαυμαστός έως και τις μέρες μας.

Τα έργα εκείνου του λαού έρχονται να θαυμάσουν οι ξένοι. Στον πολιτισμό εκείνου του λαού υποκλίνονται οι ξένοι. Στις ιδέες και στη γνώση εκείνου του λαού βασίστηκαν και προόδευσαν οι ξένοι. Εμάς απλά μας ανέχονται γιατί έτυχε να βρισκόμαστε στην γη αυτών που με το πνεύμα τους, φώτισαν, φωτίζουν και θα φωτίζουν τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η Αμφίπολη και η κάθε άλλη ανακάλυψη που θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θα είχαν τεράστια αξία για εμάς, εάν είχαμε να επιδείξουμε παράλληλα έναν πολιτισμό και έργα ισάξια με αυτά των λαών που έζησαν σε αυτόν τον τόπο χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς.

Εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτα απολύτως. Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος, θα επιστρέφουν με την σειρά τους στα ευρήματα των δικών μας προγόνων και οι ιστορικοί του μέλλοντος, στο λήμμα “Ελλάδα” θα προσθέσουν ακόμα ένα λήμμα που θα το ονομάσουν “Ελλάδα των Ελληναράδων” το οποίο θα είναι κενό περιεχομένου ή θα περιέχει μερικές γραμμές μαύρης ιστορίας και στοιχεία για το πως οι απόγονοι μιας ένδοξης φυλής, κατάφεραν όχι μόνο να να μη διδαχτούν τίποτα από την ίδια τους την ιστορία, αλλά και να την διαγράψουν.

Αντί λοιπόν να χοροπηδάμε πάνω στα ευρήματα, θα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι ντροπιασμένοι γιατί σταθήκαμε ανίκανοι να φανούμε αντάξιοι αυτών που ευθαρσώς αποκαλούμε προγόνους μας.

Η Αμφίπολη και η προγονολατρεία, δεν θα σώσουν την Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο για το μέλλον μας. Ο θαυμασμός και ο σεβασμός, κερδίζονται με τα δικά σου έργα και με τις δικές σου επιτυχίες. Με την καπηλεία έργων που δεν σου ανήκουν, το μόνο που κερδίζεις είναι ειρωνικά χαμόγελα και απαξίωση. Εάν θέλουμε να μας σέβονται ας το αποδείξουμε έμπρακτα και όχι με πανηγύρια μέσα σε μνημεία και πάνω στις μνήμες λαών που αν ζούσαν σήμερα – εμάς τους σύγχρονους Έλληνες – θα μας είχαν πετάξει στον Καιάδα.

Επιτέλους ας καταλάβουμε πως ένας λαός δεν κρίνεται από την ιστορία των προγόνων του, αλλά από το πως την χρησιμοποίησε για να προοδεύσει.
Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s