Παράδειγμα ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος

logo_revenueCain agus custaim na hEirenn στα Κέλτικα ή αλλιώς Irish Tax and Customs στα Αγγλικά. Αυτές είναι οι δύο επίσημες ονομασίες της Ιρλανδικής υπηρεσίας που ασχολείται με τα φορολογικά και τα θέματα τελωνείου.

Το σημερινό θέμα δεν έχει να κάνει με το πως λέγεται η Ιρλανδική εφορία στα Κέλτικα, αλλά με το πως λειτουργεί μια σωστά δομημένη κρατική μηχανή και χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη υπηρεσία ως παράδειγμα, με αφορμή μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας (revenue.ie) και αφορά μια σειρά από events που έχουν σκοπό να ενημερώσουν επιχειρηματίες σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που δίνει η Ιρλανδική κυβέρνηση.

Revenue is participating in another free one-stop-shop event for SMEs, ‘Taking Care of Business’. The event will take place in the Printworks, Conference Centre, Dublin Castle, Dublin 2 on Thursday 16th of October, 2014 where information about tax reliefs and incentives for small, medium and start-up businesses will be available.

These half-day events are for those who own or manage a small business or are thinking of starting a new business.

A range of State offices and agencies will give short presentations and answer questions about key regulations and assistance available to your business. Information stands will be open throughout, allowing you to speak informally with staff from each of the bodies attending.

The events are an initiative of the Department of Jobs, Enterprise and Innovation. To find out more and to register, please visit www.takingcareofbusiness.ie. Attendance is free but early booking is strongly advised as numbers are limited.

September 2014”.

*SMEs: small and medium-sized enterprises

Μη σας κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν μια υπηρεσία όπως αυτή της εφορίας να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επαφή ενός Έλληνα με μια τέτοια υπηρεσία, επιφέρει ένα μικρό πολιτισμικό σοκ. Ειδικά όταν χρειαστεί να αναζητήσει πληροφορίες και ανακαλύπτει πως δεν έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες χιλιάδες διατάξεις που καθιστούν τον ίδιο ανήμπορο και υποχρεωμένο απέναντι σε κάθε – επίσης ανήμπορο – λογιστή.

Το revenue.ie είναι μια απλή απόδειξη πως όταν υπάρχει κοινός νους και προσήλωση στην ανάπτυξη, όλα γίνονται με απλό τρόπο και χωρίς την ανάγκη καταφυγής σε χιλιάδες διατάξεις, σε σκοτεινούς διαδρόμους και σε πρακτικές που καθιστούν την επαφή του φορολογουμένου με την εφορία μαρτύριο παρόμοιο με αυτά που εφάρμοζε η Ιερά Εξέταση.

Το σύστημα είναι τόσο απλοποιημένο που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και τόσο ξεκάθαρο που δεν επιτρέπει καμία παρερμηνεία. Το κυριότερο όλων; Όλα ισχύουν για όλους χωρίς “ειδικά” παραθυράκια και άλλες “φωτογραφικές” διατάξεις που επιτρέπουν στον έναν να μη πληρώνει τίποτα και υποχρεώνουν τον άλλο να πληρώνει και όλα αυτά που δεν πληρώνουν οι εκ παραθύρου προστατευόμενοι του συστήματος.

Στην Ιρλανδία ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να καταφύγει στον λογιστή για ψύλλου πήδημα και ο λογιστής δεν χρειάζεται να καταφύγει σε μάγισσες και σε καφετζούδες για να βεβαιωθεί ότι ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών και ο εκάστοτε γενικός γραμματέας εσόδων ξύπνησαν κεφάτοι και δεν άλλαξαν αυτά που ίσχυαν χθες…και που δεν ίσχυαν προχθές.

Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε στην Ελλάδα ένα τόσο υπερσύγχρονο σύστημα με έναν φορολογικό κώδικα μερικών γραμμών που θα ισχύει για όλους; Στη θεωρία είναι πανεύκολο, στην πράξη ακατόρθωτο. Όχι γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα, αλλά γιατί μια τέτοια αλλαγή θα επιφέρει αναταραχές μεγαλύτερες από δέκα επιπλέον μνημόνια. Ξεκινήστε από τους εφοριακούς και τους λογιστές που θα χάσουν τις δουλειές τους και μετά πιάστε όλους αυτούς που θα χάσουν τον ύπνο τους μόλις τεθούν εκτός προστασίας των “φωτογραφικών” διατάξεων που δεν θα ισχύουν.

Άρα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα ανάλογο με αυτό της Ιρλανδίας, αλλά στη έλλειψη θέλησης για εφαρμογή καθώς τα μερικά συμφέροντα που θα θιχτούν είναι πιο σημαντικά από το γενικότερο συμφέρον και από την ανάπτυξη.

Π.Π.

ΥΓ: για να έχετε μια άποψη για το πως λειτουργεί το Ιρλανδικό φορολογικό σύστημα, ακολουθούν δύο link στα οποία θα βρείτε ότι αφορά την φορολογία φυσικών προσώπων και σε ότι αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων.

Φορολόγηση φυσικών προσώπων: http://www.revenue.ie/en/personal/index.html

Φορολόγηση επιχειρήσεων: http://www.revenue.ie/en/business/index.html

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s