Ο υποβιβασμός της γλώσσας στο διαδίκτυο

Είναι γνωστό ότι ο γραφικός χαρακτήρας σε συνδυασμό με την γνώση της γλώσσας, αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Όμως στο διαδίκτυο, το θέμα γραφικός χαρακτήρας δεν παίζει κανένα ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του χαρακτήρα καθώς – ακόμα τουλάχιστον – δεν έχουν υπάρξει πληκτρολόγια που να αντιδρούν στον αληθινό τρόπο γραφής ενός ανθρώπου.

Έτσι μας μένει μόνο η γνώση της γλώσσας που περιορίζεται στην ορθογραφία, στη σύνταξη και φυσικά στην ευρύτητα του λεξιλογίου.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πάρα πολλοί, είναι πως ακόμα και ένα σχόλιο σε μια ιστοσελίδα, μπορεί να “μιλήσει” για το ποιος είναι ο άλλος.

Ανοίγεις μια σελίδα στο διαδίκτυο, έχεις την καλή διάθεση ή ακόμα και την περιέργεια να διαβάσεις αυτό που γράφει ο άλλος και καταλήγεις να ανατριχιάζεις από τα ορθογραφικά λάθη. Μένεις με την απορία αν ο άλλος έχει πάει σχολείο, έστω και στο δημοτικό, ή αν έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο στη ζωή του. Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι περιστασιακό. Είναι τόσο συχνό, που τείνει να γίνει κανόνας.

Δεν είναι όμως μόνο τα ορθογραφικά λάθη.

Τα Greeklish είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επικοινωνίας στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα η πλέον ακατανόητη. Η κατηγορία αυτή χειροτερεύει ακόμα περισσότερο όταν κάποιοι προσπαθούν να προσομοιώσουν τα αντίστοιχα γράμματα της Ελληνικής γλώσσας. Έτσι μπορούμε να διαβάσουμε τις εξής εκδοχές σε ένα κείμενο.

Apo tora kai sto exis allazo poreia

apo twra kai sto eksis allazw poreia

Thelw na paw spiti

8elw na paw spiti

kalinixta

kalynihta

abrio eine mia alli mera

avrio einai mia allh mera

aurio einai mia alli mera

Η μεταγραφή της ελληνικής γλώσσας με την αντικατάσταση του Ελληνικού αλφαβήτου με γράμματα του Λατινικού, είχε νόημα πριν από δεκαετίες όταν οι συσκευές επικοινωνίας στην πρώιμη μορφή τους, δεν υποστήριζαν τα Ελληνικά. Σήμερα που δεν υπάρχει ούτε μια συσκευή χωρίς υποστήριξη του Ελληνικού αλφάβητου, η χρήση των greeklish δεν έχει κανένα νόημα. Η μόνη – πιθανή – λογική, είναι ότι τα greeklish βοηθάνε (σχετικό) αυτούς που έχουν αδυναμία να γράψουν έστω και μια ορθογραφημένη λέξη στα Ελληνικά.

Ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε, αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, άσχετα από το αν αυτή η έκφραση γίνεται λεκτικά ή με ιδιόχειρα κείμενα ή μέσω ενός πληκτρολογίου. Είναι ένα αποτύπωμα που αποκαλύπτει ακόμα και την καλλιέργεια μας.

Είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή που σχεδόν το συντριπτικό ποσοστό του λαού έχει αποκτήσει την βασική παιδεία μέχρι και το λύκειο, να μην είναι σε θέση να γράψει και να εκφραστεί σωστά.

Όπως είναι επίσης ανεπίτρεπτο, να διαβάζεις αναρτήσεις στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, καθώς τα μισά από αυτά είναι στα Αγγλικά…ενίοτε και αυτά ανορθόγραφα.

Δυστυχώς ένα – τραγικά – μεγάλο ποσοστό χρηστών του διαδικτύου, αποκαλύπτει το χάσιμο της επαφής με την γλώσσα. Τραγικότερο ακόμα όταν αυτό το φαινόμενο δείχνει να επικρατεί περισσότερο ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί και όχι να το αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία.

Η γλώσσα είναι πάνω από θρησκεία και από πολιτικές πεποιθήσεις, άσχετα αν κάποιοι επιμένουν στην αξία της για λόγους καθαρά εθνικιστικούς.

Η γλώσσα είναι ένας καθρέπτης που αποκαλύπτει το επίπεδο αυτού που την χρησιμοποιεί και φυσικά το πολιτιστικό επίπεδο του κάθε λαού. Άνθρωπος που υποβιβάζει την γλώσσα του, υποβιβάζει το επίπεδο του.

Θα κλείσω με κάτι που είναι αληθινά αστείο. Με το παράδειγμα όλων αυτών που κραυγάζουν στις διάφορες ιστοσελίδες για την αξία της Ελληνικής γλώσσας, για τον Ελληνισμό, για την ιστορία μας και να το κάνουν κάπως έτσι:

ehume thn kalyteri glossa ston kosmo

Χορίς τα ελλινικα οι αλλες γλόσες θα σβίσουν

Τους ξεστραβόσαμε με τον Πλάτονα και μιλάνε;

Milane ta lamogia oi xenoi gia tin istoria mas pou horis emas 8a htan akoma sta dedra!!!!!!

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s