Η φτηνή δικαιολογία του “μη χείρον βέλτιστον”

metron-parapolitikaΕάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι έγκυρα, τότε η Ελλάδα μοιάζει με γκουρμέ εστιατόριο που σου επιτρέπει να δοκιμάσεις περίεργα πιάτα με υλικά που στο σπίτι σου δεν θα συνδύαζες ποτέ. Ένα τέτοιο πιάτο, είναι και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, τον Σαμαρά!

Τρία τα τινά. Ή οι δημοσκόποι κάνουν πλάκα, ή όσοι απαντούν κάνουν πλάκα, ή σε αυτό το κράτος η ανοησία αναδεικνύεται – για μια ακόμη φορά – σε πρώτη πολιτική δύναμη.

Τα ποσοστά της τελευταίας δημοσκόπησης που έγινε από την Metron Analysis για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, δείχνουν κάτι ακόμα. Την επιμονή του Έλληνα στις ακραίες επιλογές.

Πρώτο παράδειγμα ακραίας επιλογής, το προβάδισμα των παροχολογιών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τον Σαμαρά στο τιμόνι.

Δεύτερο παράδειγμα ακραίας επιλογής, είναι η επιμονή στην διατήρηση δύο πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τον απόλυτο αναχρονισμό και αναφέρομαι στην επιστροφή του ΚΚΕ στην τρίτη θέση και στην παραμονή της ΧΑ εντός του παιχνιδιού.

Όσο μπερδεμένο και να φαντάζει το μήνυμα που απορρέει από τα δύο παραδείγματα, είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο, καθώς εκφράζει την ανάγκη μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων να μην αναταραχτεί η επιφάνεια της λίμνης με δραματικές αλλαγές.

Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, έχει διαμορφωθεί από δυνάμεις που ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια και που ιστορικά έχουν αποδείξει, όχι μόνο την αδυναμία τους να σταθούν επάξια στις απαιτήσεις, αλλά και την άρνηση τους να βάλουν ένα τέλος στην μόνιμη ακυβερνησία.

Οι πολίτες από την άλλη, επιμένουν στην συντήρηση αυτής της κατάστασης και κάθε φορά που διαβαίνουν την κουρτίνα στο παραβάν του εκλογικού κέντρου, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιλέγουν το “μη χείρον βέλτιστον”.

Είναι όμως το “μη χείρον βέλτιστον” μια σοβαρή επιλογή; Όχι. Όταν απέναντι σου έχεις δέκα ανίκανους καπετάνιους, η λογική της επιλογής αυτού που θα σε βουλιάξει καλύτερα, δεν είναι λογική. Είναι ανοησία.

Τελικά ο Έλληνας φοβάται τις αλλαγές που στα μάτια του φαντάζουν δραματικές και επιμένει σε επιλογές που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε δραματικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και έχει αναγάγει το “μη χείρον βέλτιστον” ως κορυφαία επιλογή, αρνούμενος να απαιτήσει την επιλογή ανάμεσα σε “καλές λύσεις”.

Τι εννοώ με το “καλές λύσεις”; Την απαίτηση ανάδειξης πολιτικών δυνάμεων που θα είναι αποφασισμένες να αναταράξουν τα νερά της λίμνης. Δεν θα δεχτώ ως δικαιολογία την πάγια απάντηση “αυτούς έχουμε, ανάμεσα σε αυτούς θα επιλέξουμε”, γιατί η απάντηση είναι μια. Έχουμε αυτούς που θέλουμε να έχουμε. Εάν θέλαμε καλύτερους, θα τους είχαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος, πως οι επόμενες εκλογές θα επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά την επιμονή στο “μη χείρον βέλτιστον”, άσχετα με το πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Το τραγικό στην ιστορία, είναι το γεγονός της άρνησης σε ένα βήμα που θα μας βγάλει από τα στενά περιθώρια που έχουν ορίσει οι “Γκρούεζες” όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν αναδειχτεί και παραμένουν ισχυροί κατ’ εντολή και κατ’ επιλογή λαού. Ένα βήμα που θα μας φέρει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα που παίζει με τεχνοκρατικούς όρους και θα μας αναγκάσει να επιλέξουμε και τους κατάλληλους καπετάνιους για αυτό το εγχείρημα.

Επειδή όμως ζούμε στην χώρα που οι “Γκρούεζες” είχαν και έχουν τον πρώτο λόγο και τα “μικροσυμφέροντα” με τα “μεγαλοσυμφέροντα” ήταν πάντα ισχυρότερα της λογικής και του ενιαίου συμφέροντος, το το “μη χείρον βέλτιστον” αποδομείται ως “επιλογή” γιατί είναι μια ακόμη φτηνή δικαιολογία. Μια από τις δεκάδες φτηνές δικαιολογίες που αναμασάει ο Έλληνας ψηφοφόρος χρόνια τώρα στην προσπάθεια του να υπερνικήσει την φωνή της λογικής και συνείδησης, που είναι αντίθετες με τις επιλογές του.

Π.Π.

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s