Προσοχή στους μάγους της κρίσης

025-magician-01Είναι γνωστό πως το περιβάλλον μιας οικονομικής κρίσης, είναι το ιδανικότερο για την ανάπτυξη παρασιτικών επαγγελμάτων που η μόνη τους διαφορά από τους κλασσικούς παλιούς μαυραγορίτες, είναι οι τίτλοι, τα κοστούμια και η νομιμοποίηση με ένα ΑΦΜ και με μερικούς ΚΑΔ.

Σε αυτό το περιβάλλον, έχουν κάνει την εμφάνιση τους λογιστές, πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι και διάφοροι άλλοι που αυτό-χρίστηκαν σε guru του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, και με όπλο την πινακίδα “Σύμβουλοι επιχειρήσεων”, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο πορτοφόλι του κάθε τρομοκρατημένου και καμένου μικρομεσαίου επιχειρηματία.

“Σύμβουλοι επιχειρήσεων» που αυτό-προβάλλονται ούτε λίγο ούτε πολύ, ως οι σωτήρες που έχουν τη μαγική συνταγή για την έξοδο από την κρίση.

Κάποιοι δουλεύουν με “τυρί” διάφορους ιδιώτες “γνωστούς” τους. Τους αποκαλούν “μικροεπενδυτές” που είναι έτοιμοι να βγάλουν λεφτά από το σεντούκι να τα δώσουν για να σωθεί μια επιχείρηση…πάντα με το αζημίωτο.

Άλλοι πάλι, διαφημίζουν τον παράδεισο του εξωτερικού, με “τυρί” την χαμηλή φορολόγηση και τον καημό του Έλληνα που δεν είναι άλλος από ένα καλό αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες.

Στην χώρα της “αρπαχτής” τέτοιες καταστάσεις, είναι αναμενόμενες, όπως επίσης είναι αναμενόμενο ότι καμία αρχή δεν μπαίνει στην διαδικασία να ελέγξει την σοβαρότητα αυτών που πουλάνε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Έτσι όλοι αυτοί οι ψευτοσωτήρες, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και δρουν ανενόχλητοι.

Σαφέστατα υπάρχουν και σοβαρά γραφεία που ασχολούνται με την οικονομοτεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων, αλλά αυτά δεν spamάρουν τα email φωνάζοντας “εδώ οι καλές λύσεις” και το κυριότερο όλων, ασχολούνται με επιχειρήσεις που έχουν σοβαρές υποδομές και φυσικά την ικανότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων.

Όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε τραγική θέση, ανήκουν στις μικρομεσαίες, άρα σε αυτές που προβλήματα τους εντοπίζονται κυρίως σε ρυθμίσεις χρεών και σε ανάγκες ρευστότητας για αντιμετώπιση καθημερινών αναγκών. Αυτό από μόνο του, τις καθιστά αδύναμες απέναντι στα μεγάλα και σοβαρά γραφεία, κυρίως λόγω κόστους, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτες στους επιτήδειους που αναζητούν αυτούς που πνίγονται ακόμα και για μερικά ευρώ.

Όσο για την “εύκολη” λύση του εξωτερικού που διαφημίζουν κάποιοι επιτήδειοι, μπορεί να φαντάζει ως λύση ευκαιρίας, αλλά είναι εντελώς παράλογη από την στιγμή που δεν υπάρχει δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην χώρα που εδρεύει. Τα “γραφεία” που πουλάνε ιδρύσεις εταιρειών στο εξωτερικό, τα παρουσιάζουν όλα εύκολα, αλλά πριν προχωρήσει κάποιος σε μια τέτοια κίνηση, καλό θα είναι να αναζητήσει πρώτα την επίσημη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας που στοχεύει να “δραστηριοποιηθεί” εξ’ αποστάσεως και να εξετάσει προσεκτικά εάν και κατά πόσο συμφέρει η “μετακίνηση” στο εξωτερικό.

Προσοχή λοιπόν με τους ψευτοσωτήρες, γιατί η απόσταση από τα μπλεξίματα είναι πάρα πολύ μικρή και είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα της ρευστότητας όσο σοβαρό και να είναι, δεν πρέπει να γίνει η βάση για περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Πριν από το οποιοδήποτε βήμα προς κάθε “μαγική” λύση, καλό θα είναι να γίνει πρώτα εξέταση όλων των δεδομένων, από εφορία μέχρι τράπεζες και σε ότι αφορά τις “μαγικές” λύσεις του εξωτερικού, με κατά τόπους γραφεία και αρχές.

Μάγοι δεν υπάρχουν και όποιοι υποστηρίζουν το αντίθετο, το πιθανότερο είναι πως το μόνο μαγικό που θέλουν να κάνουν, είναι να βάλουν χέρι στα υπολείμματα του ταμείου ή των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία που θα πέσει στα χέρια τους, έχοντας δει μόνο το τυρί και όχι την φάκα.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s