Ψυχιατρείον η Ωραία Ελλάς

psyxiatreion_hellasΔεν είναι τρελοί αυτοί που κυβερνάνε και όσοι θέλουν να κυβερνήσουν μόνο και μόνο για να μην κυβερνούν αυτοί που κυβερνούν. Είναι τρελοί αυτοί που τους ψήφιζαν χρόνια τώρα και που στα γκάλοπ, τους αναδεικνύουν – ξανά – εντός πολιτικού σκηνικού, ενώ θα έπρεπε να τους αγνοήσουν τελείως.

Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να στέκεται με το στόμα ανοιχτό ωσάν χάνος, περιμένοντας εξαγγελίες που έχει ακούσει τόσες φορές και να περιμένει ότι κάτι θα αλλάξει.

Ναι μεν λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά η ελπίδα από μόνη της δεν οδήγησε ποτέ και κανέναν πουθενά. Στην Ελλάδα το συν Αθηνά και χείρα κίνει, έχει αποκατασταθεί από την εμμονή στην ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα κουνήσει το χέρι του και θα αλλάξουν όλα.

Πρόσφορο λοιπόν το έδαφος για πολιτικούς που πουλάνε ελπίδα με την ίδια μέθοδο που οι τσαρλατάνοι στο πάλε ποτέ Φαρ-Ουέστ, πουλούσαν νερό χρωματισμένο για ελιξήρια μακροζωίας.

Ο Έλληνας πάντα ελπίζει σε κάτι. Εάν όμως τον ρωτήσεις σε τι ακριβώς ελπίζει, δύσκολα θα σου απαντήσει γιατί έχει μάθει να ελπίζει γενικώς και αορίστως σε θαύματα που ποτέ δεν γίνονται. Ελπίζει να κερδίσει το Λόττο, ελπίζει ότι όλοι θα υποκύψουν στο μεγαλείο της φυλής του, ελπίζει ότι ο Θεός θα τον βγάλει από την μέγγενη… Γενικά ελπίζει και όταν παθαίνει κάποιες αναλαμπές και αντιλαμβάνεται – στιγμιαία – ότι με την ελπίδα δεν τα βγάζει πέρα, τότε απελπίζεται. Για λίγο όμως, καθώς η ελπίδα είναι πάντα πιο ισχυρή.

Στα πολύ σκούρα, όταν η ελπίδα δεν φαίνεται, δεν διστάζει να καπηλευτεί και την ιστορία του τόπου που πατάει, ξεχνώντας ότι αυτή η ιστορία που χρησιμοποιεί ως ασπίδα, δεν είναι δική του, αλλά αυτών που έζησαν εδώ μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από αυτόν. Ο λόγος που το κάνει είναι απλός. Ο ίδιος δεν έχει δική του ιστορία και τις ελάχιστες στιγμές που έγραψε σελίδες ιστορίας και τις στεφάνωσε με δάφνες, φρόντισε αμέσως μετά να τις αμαυρώσει με τον χειρότερο τρόπο.

Λαός που έχει καταφέρει να αμαυρώσει την ίδια του την ιστορία και τρέχει πίσω από τους καπηλευτές της ιστορίας που έγραψαν άλλοι με χρυσά γράμματα, είναι λαός για δέσιμο.

Λαός που κατάφερε και έφερε στην Βουλή αυτούς που προσκυνάνε τους δολοφόνους των παππούδων τους και συντηρεί την παραμονή τσαρλατάνων πολιτικών που πουλάνε ελπίδες, είναι λαός για δέσιμο. Λαός που απαιτεί οι χίλιοι να δουλεύουν για να συντηρούν δέκα χιλιάδες τεμπέληδες και οι πέντε χρήσιμοι να φροντίζουν για να περνάνε καλά πεντακόσιοι άχρηστοι, είναι λαός για δέσιμο.

Αλίμονο σε αυτούς που δεν ελπίζουν σε τίποτα και γνωρίζουν πως το αύριο δεν κτίζεται με ελπίδες, αλλά με σκληρή και ουσιαστική δουλειά από όλους.

Η Ελλάς που σε επίσημα έγγραφα θα την δεις γραμμένη και ως Γραικία (εξού και το Greece), είναι ένα απέραντο ψυχιατρείο με ειδίκευση στους ελπίζοντες. Επειδή όμως ο τίτλος “Ψυχιατρείον η Ωραία Γραικία” δεν κάθεται καλά ούτε στο μάτι, ούτε στο αφτί, ας κρατήσουμε τον τίτλο “Ψυχιατρείον η Ωραία Ελλάς”… Επιπλέον, το Ελλάς, κάνει ρίμα και με το “εδώ γελάς”.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s