Οι bozo της άρνησης

bozoΖούμε στην εποχή που όλα είναι ρευστά και μοιάζουν αβέβαια από κάθε άποψη. Είναι η εποχή που ο φόβος έχει γίνει σχεδόν προκατάληψη σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως σε ότι αφορά την πρόοδο. Αυτή η αβεβαιότητα εγείρει συνεχώς ερωτηματικά σχετικά με το αύριο και πολλές φορές μας ωθεί στο να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων ή για ανάπτυξη ιδεών.

Όμως δεν είναι μόνο η εποχή που προκαλεί αυτή την έκρηξη αβεβαιότητας και αμφισβήτησης ακόμα και των ικανοτήτων μας. Είναι και κάποιοι άνθρωποι που βοηθούν σε αυτό και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο, με το να απορρίπτουν τα πάντα και τους πάντες. Η διαφορά είναι πως αυτοί υπήρχαν από πάντα, απλά τώρα η παρουσία τους έχει γίνει πιο έντονη, ίσως γιατί τώρα μπορούν να αιτιολογήσουν αυτό που έκρυβαν επιμελώς και δεν είναι άλλο από τους φόβους τους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες φορές αφήσατε το μέλλον σας στα χέρια κάποιων τέτοιων ανθρώπων; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσες φορές βασίσατε σημαντικές αποφάσεις για την ζωή σας σε αρνητικές απόψεις τρίτων; Έχετε σκεφτεί ποτέ αν αυτά που σας είπαν και τα ακολουθήσατε ήταν τελικά σωστά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αφεθήκατε στα λόγια τρίτων;

Ο Guy Kawasaki σε μια ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε “don’t let the bozos grind you down” και μίλησε για δύο τύπους “bozo” που δεν πρέπει ποτέ να τους αφήνετε να σας επηρεάζουν. Τους ηττοπαθείς και τους πιο επικίνδυνους όλων, τους δήθεν έξυπνους που έφτασαν ψηλά κυρίως από τύχη και όχι γιατί ήταν έξυπνοι όπως νομίζουν.

Εάν ρίξετε μια ματιά γύρω σας, θα ανακαλύψετε και άλλες κατηγορίες bozo. Μην εκπλαγείτε από την ποσότητα. Είναι πολλοί περισσότεροι από ότι φαντάζεστε. Το θέμα όμως δεν είναι η ποσότητα τους, αλλά να μάθουμε πως να τους ξεπερνάμε, πως να μην τους αφήνουμε να μας επηρεάζουν και το κυριότερο όλων, πως να αποφύγουμε να γίνουμε σαν αυτούς.

Ποιοι είναι αυτοί οι bozo; Όλοι αυτοί που έχουν κάνει σημαία τους την “άρνηση” σε όλα. Όλοι αυτοί που έχουν σαν μόνιμη απάντηση το “ΔΕΝ” και το “θα σπάσεις το κεφάλι σου και θα με θυμηθείς αλλά θα είναι αργά” κ.α.

Θα ρωτήσει ίσως κάποιος “όλοι όσοι βγάζουν την άρνηση είναι bozo; Όχι. Οι bozo προβάλλουν άρνηση χωρίς αιτιολόγηση και φυσικά αρνούνται να αναπτύξουν έναν διάλογο. Όταν κάποιος λέει “μην κάνει αυτό” και το στοιχειοθετεί με γερά επιχειρήματα, σαφώς και δεν είναι bozo. Αυτός μάλιστα μπορεί να είναι και ο ιδανικότερος συνεργάτης, καθώς έχει τεκμηριωμένη άποψη αλλά και διάθεση να την συζητήσει.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως σε όλες αυτές τις αρνητικές απαντήσεις, υπάρχει πάντα ο αντίλογος. Όμως αυτός ο αντίλογος, πρέπει να είναι εσωτερικός. Εάν δοκιμάσετε να δημιουργήσετε αντίλογο με κάποιον που ανήκει στην κατηγορία των bozo, θα χάσετε πολύτιμο χρόνο και θα εκνευριστείτε χωρίς λόγο.

Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι από αυτούς, είναι εκ πεποιθήσεως αρνητές που χρησιμοποιούν την άρνηση αλλά και την δήθεν εξυπνάδα ως ασπίδα για να μην φανούν οι αδυναμίες τους. Άθελα τους όμως, μπορεί να σας ωθήσουν να αμφισβητήσετε τις δικές σας δυνάμεις και αξίες, κάτι που είναι πανεύκολο να γίνει εάν εσείς τους έχετε τοποθετήσει στο μυαλό σας, σε μια θέση υψηλότερη από αυτή που αξίζουν.

Σε αυτό το σημείο θα προσθέσω ακόμα μια κατηγορία bozo που ναι μεν στις μέρες μας έχει εκλείψει αρκετά, αλλά δεν παύει να υπάρχει. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους υπεραισιόδοξους bozo. Αυτούς που λένε σε όλα “ναι” επίσης χωρίς να το αιτιολογούν και μπορούν να σε κάνουν να ανέβεις σκαλοπάτια που δεν πρέπει να ανέβεις ή ακόμα και να σε αποπροσανατολίσουν από τον στόχο σου, ωραιοποιώντας καταστάσεις που είτε δεν είναι ωραίες, είτε είναι τόσο ασήμαντες που δεν πρέπει να ασχοληθείς καν με αυτές. Πίσω από αυτούς τους bozo, αυτό που κρύβεται συνήθως, δεν είναι ο φόβος αλλά η ανοησία. Εξίσου επικίνδυνοι γιατί μπορούν να σε βάλουν σε διαδικασίες με υποσχέσεις που μόλις φτάσει η στιγμή της υλοποίησης τους και εξαφανιστούν, θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο λαμβάνοντας μέρος σε ένα ανόητο παιχνίδι. Με τους υπεραισιόδοξους bozo θα ασχοληθούμε σε κάποιο επόμενο άρθρο καθώς αποτελούν από μόνοι τους μια ιδιαίτερη ομάδα.

Ο Βούδας είχε πει “Μην πιστεύετε τίποτε, ανεξάρτητα από πού το διαβάσατε ή ποιος το είπε, ακόμα κι αν το έχω πει εγώ, αν δεν συμφωνεί με τη δική σας λογική και τον κοινό νου”. Έτσι ακριβώς πρέπει να κάνετε και με όσα θα ακούσετε να σας λένε οι διάφοροι bozo.

Για να μπορέσετε να φτάσετε στο σημείο να μπορείτε να απορρίψετε την άρνηση, πρέπει να βρείτε μέσα σας τι είναι αυτό που σας κάνει να υποχωρείτε μπροστά στην εκ θέσεως και πεποιθήσεως άρνηση των διάφορων bozo που βρίσκονται στον δρόμο σας. Αυτή είναι μια διαδικασία ξεχωριστή για κάθε έναν και είναι αρκετά επίπονη γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας και τις αδυναμίες σας.

Η μεγαλύτερη ζημιά που μπορείτε να πάθει κάποιος λαμβάνοντας στα σοβαρά τα αναιτιολόγητα “δεν” των διάφορων bozo, είναι να γίνει ένα με αυτούς. Μόνο που τότε δεν θα γίνει bozo στα μάτια των άλλων, αλλά στα μάτια του εαυτού του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληρό από το να ανακαλύψεις ένα πρωί ότι έχασες πολύτιμο χρόνο ασπαζόμενος την αναιτιολόγητη αρνητική τοποθέτηση κάποιων τρίτων σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά εσένα, αρνούμενος να αναμετρηθείς με τις δικές σου ικανότητες.

Η ζωή είναι ένα ποτάμι με προκλήσεις που μας προσκαλούν και μας προκαλούν να τις ξεπεράσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι η φυσική ροή της εξέλιξης. Ότι έχουμε σε επίπεδο αγαθών και γνώσης, είναι το αποτέλεσμα της αντιμετώπισης προκλήσεων που δεν σταματούν. Κάθε επίτευγμα στην κορύφωση του γεννάει και μια νέα πρόκληση.

Όποιος κρύβεται πίσω από τα “δεν” και δεν αναζητάει τρόπους να ανατρέψει τα εμπόδια, απλά αρνείται να εξελιχθεί. Όποιος όμως αφήνει τα “δεν” των άλλων να φρενάρουν την δική του εξελικτική διαδικασία, όχι μόνο δεν εξελίσσεται αλλά υποβιβάζει και τον εαυτό του σε ένα επίπεδο που δεν του αξίζει, αυτό του bozo.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s