Κοινωνική επανένταξη: όταν οι λέξεις λένε την αλήθεια

Η φράση είναι πολύ συνηθισμένη: “κοινωνική επανένταξη των ανέργων” και την ακούμε συχνότερα από τα χείλη πολιτικών, συνήθως όταν ακούμε παχιά λόγια για χρήματα που θα ξοδευτούν προς αυτό το σκοπό.

Αυτή η φράση είναι λάθος, αλλά από την άλλη οδηγούμαι στη σκέψη, ότι αυτές οι λέξεις λένε την αλήθεια για το πως βλέπει ο πολιτικός κόσμος – κατ’ επέκταση και η κοινωνία – τους ανέργους. Θεωρώ ότι η σωστή φράση θα έπρεπε να είναι “η επανένταξη των ανέργων στον παραγωγικό ιστό”. Θεωρώ επίσης ότι, η φράση “κοινωνική επανένταξη των ανέργων”, εμπεριέχει το στίγμα αυτού που έχει τεθεί εκτός κοινωνίας. Όπως λχ ένας κοινός εγκληματίας που είναι στη φυλακή ακριβώς γιατί έβλαψε την κοινωνία.

Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που θα υποστηρίξουν ότι η φράση είναι μεταφορική, ότι αφορά την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας κ.α., αλλά η αγορά εργασίας είναι μέρος των ευρύτερων λειτουργιών μιας κοινωνίας, δεν είναι η ίδια η κοινωνία.

Σε μια πολύ γενικευμένη ερμηνεία, κοινωνία είναι το σύνολο των ανθρώπων που συνυπάρχουν μαζί και λειτουργούν από κοινού υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Την μορφή που έχει η κάθε κοινωνία, την καθορίζουν οι πρακτικές που ακολουθεί. Λχ σε μια κοινωνία κανιβάλων, ο κανιβαλισμός είναι αποδεκτός και όποιος αρνείται να ασπαστεί αυτή την πρακτική, τίθεται εκτός κοινωνίας. Εμείς διατεινόμαστε ότι ζούμε σε μια κοινωνία πολιτισμένη που σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου και το δικαίωμα στην ζωή. Στα μάτια της δικής μας κοινωνίας ο κανιβαλισμός είναι αποτρόπαιο έγκλημα. Θέτουμε εκτός κοινωνίας, μόνον όσους ενεργούν σε βάρος των δικαιωμάτων και σε βάρος της ζωής των ανθρώπων.

Οι άνεργοι δεν βρίσκονται εκτός κοινωνίας, άρα δεν υπάρχει η ανάγκη επανένταξης τους σε αυτήν. Δεν εγκλημάτησαν κατά της κοινωνίας επειδή έχασαν την δουλειά τους ή επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Είναι μέλη της κοινωνίας και η κοινωνία οφείλει να βοηθήσει στις ανάγκες τους αντί να τους αντιμετωπίζει ως παραβάτες, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά σε μερικές από τις επιμέρους βοηθητικές λειτουργίες της.

Μήπως τελικά, οι λέξεις, λένε την αλήθεια;

Μήπως τελικά αυτή είναι η εικόνα που έχει η κάθε κυβέρνηση και η κοινωνία για τους ανέργους; Ότι κατά κάποιο περίεργο τρόπο έχουν βλάψει την κοινωνία που δεν κατάφεραν να είναι εργαζόμενοι, άρα δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία, άρα δεν προσφέρουν τίποτα στην κρατική μηχανή, άρα πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για να τους επανεντάξουμε για να τους τα πάρουμε πίσω διπλά και τρίδιπλα;

Τραβηγμένο; Μπορεί! Υπερβολικό; Μπορεί…αλλά ας δώσει κάποιος μια λογική απάντηση στο ερώτημα γιατί το κράτος θεωρεί ότι οι άνεργοι δεν ανήκουν στην κοινωνία και χρήζουν επανένταξης σε αυτή; Διότι εάν τους θεωρούσε μέρος του κοινωνικού ιστού, δεν θα χρησιμοποιούσε τις λέξεις “κοινωνική επανένταξη”.  Πολύ περισσότερο, δεν θα τους χλεύαζε με ανόητες υποσχέσεις.

Εάν όμως το “σύστημα” τους θεωρεί “εκτός κοινωνίας”, εμείς ως μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας που γνωρίζουμε ότι οι άνεργοι δεν χρήζουν καμίας επανένταξης με όρους που αρμόζουν σε κοινούς εγκληματίες, γιατί δεν αντιδρούμε σε αυτόν τον εξευτελισμό; Διότι περί εξευτελισμού μιλάμε.

Π.Π.

Advertisements

Θερμή παράκληση όχι greeklish

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s